Децата със затруднения с ученето по-трудно се социализират – как да им помогнете да изградят социални умения?

Децата имат потребността да се социализират и да придобиват умения да общуват със свои връстници. Изследването на света е вълнуващо, забавно и изключително важно за детското развитие. За някои деца сприятеляването и поддържането на приятелство е много лесно, но за други се оказва доста по-трудно.

Една от най-вероятните причини е, че децата са срамежливи и неуверени и им отнема известно време да успеят да преодолеят своята несигурност. Но понякога това не се получава без помощта на родителите, особено ако става въпрос за дете със затруднения с ученето поради дислексия, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка или друго разстройство, засягащо уменията за учене.

Защо социалните ситуации са толкова голямо предизвикателство?

  • Много от децата със затруднения с ученето имат ниска самооценка. Това е причината те често да избягват да се присъединяват към групови занимания – игри, отборни спортове и т.н. Също така, те много рядко инициират разговор с връстници.
  • Друга вероятна причина децата със затруднения с ученето да се чувстват потиснати в социални ситуации е отношението към тях от страна на останалите. Другите деца може да ги пренебрегват заради предразсъдъци и недостатъчни разговори между учителите и класа за уважението към всяко едно дете и опознаването на личността му.
  • Трета вероятна причина е претоварването на мозъка на децата с външни стимули като шума в класната стая по време на междучасие. За някои деца със затруднения с ученето това може да е стресиращо и да им пречи да общуват. Прекалено високото говорене и крещенето и бързите, резки движения на децата в училищния двор могат да предизвикват напрежение у някои от учениците.
  • За някои деца усвояването на умението за разпознаването на езика на тялото и израженията на лицето на връстниците е предизвикателство. Това може да е причина за объркване, фрустрация, тревожност, недоразумения и избягване на общуването.

Начини да помогнете на децата да развиват социалните си умения

  • Без съмнение, най-добрият начин да помогнете на детето си да развие социалните си умения е като говорите с него за стойността му като човек, за хубавите качества, които притежава, и като подсилвате вярата му, че може да подобрява нещата, които са му трудни в момента.
  • Другият важен компонент на помощта се състои в избирането на подходящи интервенции за разрешаване на проблема с ученето в самата му основа. Развиването на когнитивните функции на мозъка със софтуерни програми като Fast ForWord е ключово за преодоляване на затрудненията с ученето. Програмата е проектирана от невробиолози да стимулира създаването на нови невронни връзки в областите отговорни за когнитивните умения – четене, научаване на език, концентрация, слухова обработка, работна памет и т.н. Интервенцията е подходяща за прилагане в училищна и домашна обстановка.

Можете да прочетете повече по темата във втората част на статията:

Източник: Gemm Learning

Виж още

Терапия на аутизъм чрез Fast ForWord

Научно изследване на биологичните промени в слуховата функция при деца с аутизъм при третиране с програмата Fast ForWord.

Списък за родители с най-често срещани симптоми

Детето ви има ли затруднения с ученето?

Терапия на нарушения на слуховата обработка чрез Fast ForWord

Научно изследване: Откриване и лечение на деца с Централно нарушение на слуховата обработка (ЦНСО)

Терапия на Дислексия чрез Fast ForWord

Научно изследване: Невродефицити у деца с дислексия смекчена чрез Fast ForWord – доказателства чрез фЯМР

41 когнитивни умения

Терапия чрез Fast ForWord

Английски чрез Fast ForWord