Децата и тормозът от съученици – как да го предотвратите и да реагирате навреме при знаци за насилие?

Деца с обучителни затруднения и превенция на тормоза в училище

Децата се срещат с различни предизвикателства в училище, свързани със самия учебен процес или с отношенията с учители и ученици. За децата със специални нужди трудностите са още по-големи. Една от най-неприятните ситуации, които учениците могат да преживеят, е тормоз от страна на съученик.

Какво общо имат известните личности Упи Голдбърг, Стивън Спилбърг и Джъстин Тимбърлейк? Всички те са изключително успешни в професията си, разбира се. Другото общо нещо в биографията им е, че и тримата са имали големи затруднения в училище с четенето и ученето и са били тормозени от съученици.

Историята на Fast ForWord

Мозъчна пластичност за обучение и терапия. История на създателите доктори Мерзеник, Талал, Дженкинс и Милър. Основни ползи от обучението чрез Fast ForWord.

Ако детето ви има затруднения с ученето, има вероятност да се сблъска с подобен проблем. Какво можете да направите, за да защитите детето си? Вижте няколко практически стъпки, които можете да направите, за да осигурите безопасността и емоционалното здраве на детето си. 

Знаци, че детето ви е обект на тормоз в училище

На първо място обърнете внимание на това, което ви казва интуицията. Ако тя ви подсказва, че се случва нещо нередно в училище, започнете да проучвате въпроса. 

На първо място обърнете внимание на това, което ви казва интуицията. Ако тя ви подсказва, че се случва нещо нередно в училище, започнете да проучвате въпроса. 

Какви са знаците за възможен тормоз над детето ви?

 • Наранявания по тялото, за които то не ви дава обяснения
 • Загубени или повередени устройства, дрехи или бижута
 • Редовна стомашна болка или главоболие и нежелание да ходи на училище
 • Големи вариации в хранителните навици
 • Проблеми със заспиването и редовни кошмари
 • Рязка загуба на приятели и желание да се избягват социални ситуации
 • Емоционални изблици, депресивност и изразяване на ниска самооценка
 • Саморазрушителни поведения и самонараняване

Терапия чрез мозъчна пластичност​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.

Понякога децата стават експерти в криенето на истината за нещо неприятно, което им се е случило. Те може да имат грешната представа, че са отговорни за това нежелано поведение от страна на тормозещия ги съученик. Също така, те може да се страхуват, че ако говорят с родителите си за тормоза, нещо още по-лошо може да им се случи в училище, когато ученикът проявяващ насилие разбере, че е издаден.

Доверието в отношенията с родителите – основен фактор за споделяне от страна на детето

Едно от най-важните неща, които е нужно да направите като родители за превенция на тормоза и намиране на решение при съмнения за насилие над детето ви, е да създадете отношение на доверие и близост между вас и детето, така че то да се чувства в безопасност да сподели и да вярва, че ще успеете да го защитите. 

Курсове по Английски език

Онлайн индивидуални курсове по английски език за деца и възрастни. Подходящи за начинаещи до професионалисти, кандидат студенти и интервюта за работа.

Ако ниската му самооценка се дължи на затрудненията с ученето, можете да потърсите съвременни решения за този проблем, успоредно с разрешаване на казуса с тормоза от съученик. Програмата Fast ForWord е иновативно технологично средство за подобряване на когнитивните умения на децата – четене, усвояване на английски език, слухова обработка, концентрация, работна памет и т,н. Тя се използва като ефективна интервенция и при дислексия, дефицит на внимание, разстройство на слуховата обработка, разстройства от аутистичния спектър и т.н. 

15-минутното правило за разговор при тормоз в училище и изграждане на доверие и близост

Един от начините да изградите отношения на доверие и близост с детето е да му покажете, че искате да опознаете неговия свят, емоции и мнения и го слушате с истински интерес. Отделете поне 15 минути на ден, в които да го слушате за това, което го вълнува. Валидирайте чувствата му, не започвайте веднага да го поучавате. Дайте му възможност да ги изрази, а не да ги потиска. Ето някои въпроси, които стимулират детето да споделя:

Английски език за деца и ученици​

Онлайн индивидуален курс по английски език за деца и ученици. Подходящ за начинаещи (A0) до кандидат студенти (C1 и C2).
 • Кои неща ти харесаха днес в училище и кои не ти харесаха?
 • Какво се случи на обяд в училище?
 • С кого седна на обяд и за какво си говорихте?

Говорете превантивно с детето и за училищния тормоз и какво би могло да направи, ако това му се случи. Уверявайте многократно детето, че няма да му се карате за нещата, които ви споделя, а ще потърсите решение заедно.

Можете да прочетете повече по темата във втората част на статията:

Източник: Gemm Learning

За нас
Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…
Абониране
Виж още

За нас

Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…

Услуги

Терапия на аутизъм чрез Fast ForWord

Научно изследване на биологичните промени в слуховата функция при деца с аутизъм при третиране с програмата Fast ForWord.

Списък за родители с най-често срещани симптоми

Детето ви има ли затруднения с ученето?

Терапия на нарушения на слуховата обработка чрез Fast ForWord

Научно изследване: Откриване и лечение на деца с Централно нарушение на слуховата обработка (ЦНСО)

Терапия на Дислексия чрез Fast ForWord

Научно изследване: Невродефицити у деца с дислексия смекчена чрез Fast ForWord – доказателства чрез фЯМР

41 когнитивни умения

Терапия чрез Fast ForWord

Английски чрез Fast ForWord