Ползите от спонтанното рисуване за деца и възрастни – намалява стреса и стимулира креативното мислене!

Рисуването е мощно средство за комуникация. То ни помага да разберем себе си по-добре и да подобрим менталното си здраве.

За съжаление, фокусът на обществото върху продуктивността, резултатите и „таланта“ е променил начина, по който възприемаме рисуването. Прекалено много хора се отказват от тази полезна дейност заради убеждението си: „Не мога да рисувам.“

Историята на Fast ForWord

Мозъчна пластичност за обучение и терапия. История на създателите доктори Мерзеник, Талал, Дженкинс и Милър. Основни ползи от обучението чрез Fast ForWord.

Въпросът не е в това дали имате вроден талант за художник, а дали рисувате за удоволствие и заради всичките ползи, които то осигурява на мозъка и менталното ви здраве.

Многото ползи от рисуването

Рисуването е важно да се разглежда не само като създаване на картини, но и като начин да се предават идеи по графичен начин. Дори самото безцелно действие по рисуване на драскулки в ъгъла на тетрадки, докато мислите по даден въпрос, не е „загуба на време“, а е начин за фокусиране, влизане в продуктивно състояние на „поток“, намаляване на стреса, подобряване на настроението, себеизразяване, преодоляване на ментални блокажи и стимулиране на общата креативност.

Терапия чрез мозъчна пластичност​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.

Култивиране на навика да рисувате

  • За да култивирате навика да рисувате, първо е нужно да се освободите от всички предубеждения по отношение на рисуването.
  • Важно е да устоявате на изкушението да сравнявате своите рисунки с тези на друг човек. Създайте нагласа у себе си и децата си, че рисуването е свободен и инстиктивен процес, на който да се наслаждавате.
  • Можете да учите различни техники за рисуване от видеа или учебници, но по-ценното е да не търсите перфектните форми, а удоволствието от процеса.
  • Окуражавайте децата да рисуват, дори и резултатът да не е за изложба. Разгледайте с тях различни стилове на рисуване и ако детето прояви интерес към конкретен стил, потърсете наръчници за техниките, които той включва. Не създавайте очаквания към детето да следва инструкциите, а само му осигурете достъп до тази информация и го оставете то само да реши дали ще вложи усилие в изучаването на тези техники или ще продължи да рисува спонтанно и без да използва насоки.

Курсове по Английски език

Онлайн индивидуални курсове по английски език за деца и възрастни. Подходящи за начинаещи до професионалисти, кандидат студенти и интервюта за работа.
  • Намирайте поводи за рисуване на различни места и в различни моменти – рисувайте с детето върху запотено стъкло, лепящи листчета или в пясъчника на детската площадка.
  • Заменяйте от време на време разсеяното скролване в телефона с рисуване. Вижте какви форми и изображения биха изплували от вътрешния ви свят, за да се пренесат на листа хартия пред вас. Какви идеи ви хрумват гледайки нарисуваното от вас по този свободен и спонтанен начин?
  • Помагайте на себе си и децата си да преодолявате ограничаващите вярвания за своите способности.

Развиването на когнитивните функции на мозъка и уменията за учене може да се случи с различни дейности и преживявания. Един от иновативните начини за подобряване на тези когнитивни умения, който съчетава научни концепции от изследвания в областта на невронауката от една страна и от друга – съвременните възможности на технологиите, е използването на програми като Fast ForWord.

Английски език за деца и ученици​

Онлайн индивидуален курс по английски език за деца и ученици. Подходящ за начинаещи (A0) до кандидат студенти (C1 и C2).

Тази софтуерна програма е създадена от невроучени с цел стимулиране на мозъка да изгражда невронни връзки и мрежи в областите отговорни за концентрацията, слуховата обработка, четенето, изучаването на английски език, работната памет и т.н.

Fast ForWord се използва в домашна и училищна обстановка за подпомагане на децата да развият пълния си потенциал, да усъвършенстват уменията си за учене и да подобрят своята самооценка и вяра в собствените си способности.

Източник: Neuroscience News

Тест за оценка на езиковите умения по английски език

Онлайн тест за владеенето на английски език по граматика, четене и слушане. Измерване на фонологичното осъзнаване, слушане и четене с разбиране.
За нас
Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…
Абониране
Виж още

За нас

Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…

Услуги

Терапия на аутизъм чрез Fast ForWord

Научно изследване на биологичните промени в слуховата функция при деца с аутизъм при третиране с програмата Fast ForWord.

Списък за родители с най-често срещани симптоми

Детето ви има ли затруднения с ученето?

Терапия на нарушения на слуховата обработка чрез Fast ForWord

Научно изследване: Откриване и лечение на деца с Централно нарушение на слуховата обработка (ЦНСО)

Терапия на Дислексия чрез Fast ForWord

Научно изследване: Невродефицити у деца с дислексия смекчена чрез Fast ForWord – доказателства чрез фЯМР

41 когнитивни умения

Терапия чрез Fast ForWord

Английски чрез Fast ForWord