Разстройство на слуховата обработка – кои са симптомите, как се отразява на ученето и какви са решенията?

children with auditory processing disorder solutions

Каква е разликата между слуха (чуването) и слуховата обработка?

Чуването е свързано с това, което ухото възприема като звуци, идващи отвън. Ухото изпраща звуците до мозъка.

Ако човек направи тест за изследване на слуха (аудиометрия) или тест на слуха при аудиолог/отоларинголог, аудиограмата която ще получи с честота и децибели може да е идеална, според която да той да има отличен слух и в същото време да има моменти когато не може да разбере това което чува. Причината е в слуховата обработка.

Слуховата обработка е това, което мозъкът разшифрова и „разбира“ на базата на постъпилите от ухото сигнали. Слуховата обработка е сложен процес и използва много повече мозъчни клетки в сравнение със слуха (чуването).

Историята на Fast ForWord

Мозъчна пластичност за обучение и терапия. История на създателите доктори Мерзеник, Талал, Дженкинс и Милър. Основни ползи от обучението чрез Fast ForWord.

Какви умения са необходими за добра слухова обработка?

Слуховата обработка е трудна! За да сме добри в слушането, ние също така имаме нужда от:

 • бърза скорост на обработване на информацията
 • добра работна памет
 • добри умения за концентрация и управление на вниманието
 • чувствителност към нюансите на звука

Какво представлява Разстройството на слуховата обработка?

Човек може да има добър слух (ушите успешно изпращат звука до мозъка), но слуховата обработка да не е на добро ниво (мозъкът не разшифрова звуковете правилно).

Звуковете не стигат лесно до тази част от мозъка, която ги преработва. Усещането е все едно главата на човек е потопена под вода през цялото време и звуковете отвън не са ясни и лесно разграничими. Човек с разстройство на слуховата обработка е нужно да полага големи усилия през цялото време, за да разбере какво се случва около него.

Терапия чрез мозъчна пластичност​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.

Децата с разстройство на слуховата обработка са умни, но им отнема по-дълго време, за да разберат слухова информация, което затруднява значително процеса на учене при тях.

Какво причинява Разстройството на слуховата обработка?

Все още учените не са открили една ясна причина за Разстройството на слуховата обработка, но са установили, че няколко фактора имат значение – генетична предразположеност и инфекции на ушите в ранна детска възраст. Често срещана ситуация е малки деца да имат проблеми със средното ухо, но тези проблеми да са останали незабелязани и нелекувани.

Английски език за деца и ученици​

Онлайн индивидуален курс по английски език за деца и ученици. Подходящ за начинаещи (A0) до кандидат студенти (C1 и C2).

Какви са начините за третиране на Разстройството на слуховата обработка?

Когато дадено дете има разстройство на слуховата обработка, подходящият и ефективен подход на учителите се състои от три елемента:

1. Повтаряйте инструкциите, осигурете визуални материали и проверявайте дали детето е разбрало ясно информацията.

2. Променете средата. Нека учебната среда да улеснява слушането. Сложете детето с разстройство на слуховата обработка да седи най-отпред в класа на първия чин, инсталирайте звукова система, която увеличава звука и се стремете да намалите количеството фонов шум, докато давате инструкции на класа.

3. Най-важното: тренирайте уменията за слухова обработка на детето. Горните два елемента на подхода ще улеснят слушането, но няма да разрешат проблема в основата му. Мозъкът има нужда да бъде трениран да обработва звука правилно и бързо.

Терапия чрез Fast ForWord​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.

Fast ForWord е ефективна софтуерна програма, базирана на откритията за невропластичността и създадена с цел стимулиране на мозъка да създава нови невронни връзки и мрежи в областите отговарящи за екзекутивните и когнитивни функции – слухова обработка, четене, концентрация, работна памет, езикови умения, логическо мислене и т.н. Програмата доказано подобрява слуховата обработка при деца и възрастни.

Какви са симптомите на Разстройството на слуховата обработка?

Обикновено учениците с разстройство на слуховата обработка забравят инструкциите, не разбират правилно това, което се говори, отговарят бавно или спират напълно да слушат и се отнасят в мислите си. Те са интелигентни ученици, но се затрудняват в ученето заради проблема си със слуховата обработка и често се затрудняват да водят записки на хартия.

Курсове по Английски език

Онлайн индивидуални курсове по английски език за деца и възрастни. Подходящи за начинаещи до професионалисти, кандидат студенти и интервюта за работа.
 • Разстройство на слуховата обработка

 • Слухова обработка

 • Когнитивни умения

 • Fast ForWord

 • Учене на английски език

 • Тест за изследване на слуха (аудиометрия)

 • Тест на слуха (аудиограма)

 • Аудиолог или отоларинголог

Източник: Sonic Learning

За нас
Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…
Абониране
Виж още

За нас

Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…

Услуги

Терапия на аутизъм чрез Fast ForWord

Научно изследване на биологичните промени в слуховата функция при деца с аутизъм при третиране с програмата Fast ForWord.

Списък за родители с най-често срещани симптоми

Детето ви има ли затруднения с ученето?

Терапия на нарушения на слуховата обработка чрез Fast ForWord

Научно изследване: Откриване и лечение на деца с Централно нарушение на слуховата обработка (ЦНСО)

Терапия на Дислексия чрез Fast ForWord

Научно изследване: Невродефицити у деца с дислексия смекчена чрез Fast ForWord – доказателства чрез фЯМР

41 когнитивни умения

Терапия чрез Fast ForWord

Английски чрез Fast ForWord