Развитие на слуховата обработка на бебето в утробата – научно изследване за значението на нискочестотните звуци!

fetus auditory processing low frequency sounds

Установено е, че вътре в утробата около 20-тата гестационна седмица плодът може да започне да чува някои звуци. Обаче тези звуци пристигат до бебето в ниска честота заради заглушаващия ефект на амниотичната течност и заобикалящите тъкани.

Ново изследване показва, че тези заглушени звуци са полезни за плода, защото са необходими за слуховото му развитие.

Според изследователите бебето получава тези нискокачествени звуци, за да развие механизмите, които ще му помогнат в бъдеще да се справя с предизвикателни задачи за разпознаване на звуци.

Историята на Fast ForWord

Мозъчна пластичност за обучение и терапия. История на създателите доктори Мерзеник, Талал, Дженкинс и Милър. Основни ползи от обучението чрез Fast ForWord.

Слуховата обработка при преждевременно родените бебета

Откритията водят до извода, че преждевременно родените бебета могат да извлекат полза от това да са изложени на нискочестотни звуци, както би се случило, ако са още в утробата, а не на звуци от пълния спектър на честоти, които се чуват в неонаталните интензивни отделения.

Предишни изследвания показват, че действително бебета, родени преждевременно, имат недобре развити способности за обработка на нискочестотни звуци. Тези бебета се справят по-зле от бебетата, родени в деветия месец, на тестовете за разпознаване на емоции по гласа, дадени им от изследователите. Учените предполагат, че недостатъчно развитата слухова обработка на преждевременно родените бебета се дължи на пропуснатото време в утробата, в което тези бебета са щели да получават само приглушени звуци с ниско качество. Както се оказва, тези нискочестотни звуци с ниско качество са необходими за развитието на областите в мозъка на бебето, отговарящи за слухова обработка и разпознаване на звуци.

Терапия чрез мозъчна пластичност​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.

Изследователите предполагат, че за преждевременно родените бебета ще е полезно да бъдат изложени само на нискочестотни звуци след раждане, за да се създадат условия подобни на тези в утробата.

Ефектът на недобре развитата слухова обработка

Слуховата обработка и уменията за учене

Слуховата обработка има изключително важно значение за когнитивното развитие на детето в бъдеще. Установено е, че проблемите и затрудненията с четенето, каквито децата изпитват при наличие на дислексия, е много вероятно да са свързани с недобре развита слухова обработка. Дефицитът на внимание също може да има в основата си влошено ниво на слухова обработка. Усвояването на нов език зависи в голяма степен от способността за разпознаване на отделните звукове. Това означава, че дете, което има недобре развита слухова обработка, ще има затруднения с ученето и справянето с училищните предизвикателства.

Английски език за деца и ученици​

Онлайн индивидуален курс по английски език за деца и ученици. Подходящ за начинаещи (A0) до кандидат студенти (C1 и C2).
Съвременна интервенция за решаване на проблема

Какво може да бъде решението? Невроучени са създали специална софтуерна програма Fast ForWord за стимулиране на мозъка на деца и възрастни да изгражда нови невронни връзки, от които зависят когнитивните умения като слуховата обработка, четенето, усвояването на английски език, фокуса на внимание, работната памет и т.н.

Програмата е разработена под формата на игра и дава възможност на децата да тренират мозъка си по забавен начин. Децата получават обратна връзка за справянето си с упражненията в реално време и се придвижват напред спрямо индивидуалното си темпо. В рамките на няколко месеца редовно използване на програмата Fast ForWord детето значително подобрява изброените когнитивни умения и справянето си с учебните тестове и задачи в училище.

Източник: Neuroscience News

Терапия чрез Fast ForWord​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.
За нас
Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…
Абониране
Виж още

За нас

Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…

Услуги

Терапия на аутизъм чрез Fast ForWord

Научно изследване на биологичните промени в слуховата функция при деца с аутизъм при третиране с програмата Fast ForWord.

Списък за родители с най-често срещани симптоми

Детето ви има ли затруднения с ученето?

Терапия на нарушения на слуховата обработка чрез Fast ForWord

Научно изследване: Откриване и лечение на деца с Централно нарушение на слуховата обработка (ЦНСО)

Терапия на Дислексия чрез Fast ForWord

Научно изследване: Невродефицити у деца с дислексия смекчена чрез Fast ForWord – доказателства чрез фЯМР

41 когнитивни умения

Терапия чрез Fast ForWord

Английски чрез Fast ForWord