Дефицит на внимание и хиперактивност при децата и консумирането на газирани напитки от майките по време на бременността – каква е връзката според научно изследване?

Изследователи от Норвегия, Швеция и Холандия са проучили ефекта на ежедневната консумация на газирани подсладени напитки по време на бременността. Учените установили, че до навършване на 8-годишна възраст децата на жените, които са консумирали всеки ден газирани напитки, показват по-често симптоми на Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност в сравнение с други деца.

Според изследването, увеличението на процента деца с такива симптоми при майки консумирали ежедневно газирани напитки е около 15-21%, което не е значително, но все пак е важно да не се игнорира, тъй като консумацията на такива напитки е много честа сред голям процент от населението.

Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност е комплексно разстройство, което зависи от много фактори. За неговото развитие играят роля както генетична предразположеност, така и влиянието на средата.

Какво представлявало самото изследване?

Участниците в изследването са норвежци, а самото проучване е продължило от 1999 до 2008 година. Участвалите бременни жени е трябвало да отговорят на въпроси от три въпросници по време на бременността си. Някои от въпросите са били свързани с предпочитанията за храна и напитки.

След раждането, жените е трябвало да отговарят отново на въпросници, когато бебето им е навършило 6 месеца, 18 месеца, 3 години, 5 години, 7 и 8 години. Изследването е включвало 114 500 деца, 95 200 майки и 75 200 бащи.

Учените са сравнили развитието на децата на тези от майките, които ежедневно пият газирани подсладени напитки с развитието на децата, чиито майки не консумират такива напитки. Резултатите показали увеличен процент на симптоми на Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност при първата група деца.

Учените поясняват, че са нужни още изследвания на този въпрос, за да може да се установи със сигурност такава причинно-следствена връзка. Но все пак е важно да се има предвид при изготвянето на препоръки за бременни, които да включват кои са подходящите храни и напитки и такива, които е добре да се избягват.

Съвременни средства за подобряване на когнитивните умения на деца със Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност

Синдромът на дефицит на вниманието и хиперактивност засяга някои от когнитивните функции на децата, а те са от основно значение за уменията за учене. Една съвременна интервенция, разработена от невроучени, е софтуерната програма Fast ForWord. С нейна помощ по забавен и интересен начин учениците стимулират мозъка си да изгражда нови невронни връзки и мрежи в областите отговорни за четене, изучаване на английски език, концентрация, работна памет, слухова обработка и т.н. Програмата се прилага в домашна или училищна обстановка и при редовно използване в рамките на месеци се постига значително подобрение на когнитивните функции и уменията за учене.

Източник: Neuroscience News

За нас
Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…
Абониране
Виж още

За нас

Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…

Услуги

Терапия на аутизъм чрез Fast ForWord

Научно изследване на биологичните промени в слуховата функция при деца с аутизъм при третиране с програмата Fast ForWord.

Списък за родители с най-често срещани симптоми

Детето ви има ли затруднения с ученето?

Терапия на нарушения на слуховата обработка чрез Fast ForWord

Научно изследване: Откриване и лечение на деца с Централно нарушение на слуховата обработка (ЦНСО)

Терапия на Дислексия чрез Fast ForWord

Научно изследване: Невродефицити у деца с дислексия смекчена чрез Fast ForWord – доказателства чрез фЯМР

41 когнитивни умения

Терапия чрез Fast ForWord

Английски чрез Fast ForWord